verhuur
onderhoud
vulstation

 


 

Onderhoud en reparatie van duikmateriaal

Duikcentrum  T&O Duiksport kan voor u onderhoud uitvoeren voor veel verschillende duikmerken en wij zijn (door de importeurs) erkend en geregistreerd als onderhoudsspecialist. Wij hebben hiervoor een apart ingerichte onderhoudsruimte.

Hieronder leest u in het kort wat wij voor u kunnen betekenen inzake onderhoud en service van duikmaterialen.

Automatenservice
Een ademautomaat heeft eens per jaar of na ongeveer 50 duiken een servicebeurt nodig. Zo kun je de kans op storingen van je duikmaterialen zo klein mogelijk houden. T&O Duiksport is gekwalificeerd om duikmaterialen op de voorgeschreven wijze te onderhouden en indien nodig te repareren.

Een servicebeurt omvat de volgende (standaard) werkzaamheden:
Demontage;
Inspectie materialen op gebreken;
Reiniging metalen met ultrasoon/ kunststof delen met water en zeep;
Vervangen O-ringen/ Assemblage;
Afstellen middendruk/ ademweerstand;
Werkingstest.

Duikpakken
Reparaties aan duikpakken en toebehoren, denk aan het vervangen van seals van een droogpak, het plaatsen van kniestukken op je nieuwe of iets verouderde duikpak en scheuren repareren. Tevens voor het
vermaken van alle soorten droogpakken, semy-droogpakken en natpakken.

Duikcomputers en duikhorloges
De batterijwissel van duikcomputers en duikhorloges duurt maximaal één week, mits de batterij op voorraad is.  Wat door de leverancier vervangen dient te worden sturen wij voor u op. Hierbij kunt u denken aan het vervangen van een batterij van een  Suunto, Tusa of Mares duikcomputer.

Trimvesten
Bij trimvesten controleren wij de ventielen en de inflatorslang.

Wil je meer weten over het onderhoud en voorkomen van beschadigingen, volg dan de materiaal specialty!

Duikflessen

Hoe vaak moet een duikfles hydrostatisch gekeurd worden? Voor een duikfles bestaat een verplichte hydrostatische keuring. Wij zorgen voor de demontage en het daarna terug monteren van de kraan, flesnetje, voetje, enz. en uiteraard ook voor het transport van/naar een erkend fleskeuringsorganisatie. Voor de maximale tijdsduur tussen twee hydrostatische keuringen hanteert elk land zijn eigen normen. Deze normen kunnen tussen de 2 en de 5 jaar liggen. Zorg ervoor dat je duikfles altijd voldoet aan de norm van het land waar je gaat duiken! (zie tabel hieronder). Voor Nederland ligt de norm op 5 jaar. Duikflessen met een verlopen keuring mogen niet meer gevuld worden.

Hoe vaak moet een duikfles optisch gekeurd worden? T&O Duiksport adviseert een jaarlijkse visuele inspectie. Wij  demonteren de kraan van de fles en maken deze schoon en vervangen we alle O-ringen en eventueel andere onderdelen die aan vervanging toe zijn. Ook controleren we de binnenkant van de fles op roestvorming, vocht en andere vervuiling. We bekijken daarnaast de buitenkant op roestvorming, vooral onder de flesvoet. Bij onregelmatigheden zullen we u adviseren om een hydrostatische keuring te laten doen.

Zijn er afwijkende regels voor het keuren van Nitrox flessen? De (her)keuringen voor nitrox-flessen zijn aan dezelfde tijdsschema's onderworpen als de gewone persluchtflessen. Ook de voorwaarden voor optische keuring, o.a. minimum wanddikte en roestvrij, zijn hetzelfde.

Wat is jullie advies bij de aankoop van een tweedehands duikfles? Als je een fles tweedehands koopt is het aan te raden om een volledige herkeuring uit te laten voeren. Het gebeurt regelmatig dat iemand een fles koopt die van de buitenkant perfect lijkt, maar binnenin behoorlijk geroest is.

Als je vragen hebt over onderhoud van je duikmateriaal of materiaal wil laten repareren neem contact met ons op.

  ©T&O DUIKSPORT 16-09-2024